środa, 20 kwietnia 2016

Ocet jabłkowy pomocny w walce z kilogramami

Odkąd zaczęłam się odchudzać, zainteresowałam się również tematyką zdrowego odżywiania i zdrowia ogólnie, poszukiwałam i do dziś poszukuję różnych nowinek i ciekawostek, które nie tylko wspomogą moje odchudzanie, ale też korzystnie wpłyną na moje zdrowie. Jednym z takich produktów jest bohater dzisiejszego wpisu, czyli ostatnio dość popularny w internecie ocet jabłkowy.


Jak widać na zdjęciu moja buteleczka jest już prawie pusta, Ekologiczny ocet jabłkowy kupiłam w sklepie CosDlaZdrowia w promocyjnej cenie 7 zł / 300 ml, ponieważ chciałam spróbować jak to smakuje i czy w ogóle będę w stanie to pić. Przeczytałam gdzieś że rano na czczo dobrze wypijać szklankę wody z 2 łyżkami tego octu i tak też czynię, na początku zarówno kwaskowy smak jak i zapach niezbyt przypadł mi do gustu, jednak jak to bywa przy wprowadzaniu nowych nawyków, do wszystkiego można się przyzwyczaić i teraz wypijam ten napój niczym sok jabłkowy :).
Ponieważ produkt mi zasmakował postanowiłam zrobić jego większą ilość domowym sposobem, wykonanie go jest dziecinnie proste, jednak zanim ocet się zrobi musi minąć ok. 3-4 tygodnie i tu jest problem, bo nie każdemu chce się tyle czekać.
W internecie można znaleźć wiele przepisów na ten ocet, ja wybrałam najprostszy, który podam poniżej:

1,5 kg jabłek
1,5 l wody
3-5 łyżeczek miodu lub cukru 

Umyte i pokrojone w kostkę jabłka należy umieścić w szklanym słoju lub innym naczyniu, zalać letnią osłodzoną wodą, tak by były przykryte. Niestety u mnie jabłka wypływały na wierzch a słój był za wąski żebym mogła je czymś przycisnąć, więc zaryzykowałam i nic nie zrobiłam :D, mieszałam je codziennie drewnianą łyżką jak to było w przepisie i liczyłam na to że się nie zepsują no i się nie zepsuły. Słój przykryłam gazą. Ocet jest gotowy po ok. 4 tygodniach, gdy przestanie się tworzyć piana, po tym czasie należy go przecedzić i zlać do szklanych buteleczek. Nie trzeba go pasteryzować, może tak stać przez długi czas podobnie jak alkohol. 
Jeśli robicie ocet jabłkowy w domu chętnie poczytam Wasze przepisy i porady związane z produkcją tego cuda.

A teraz słów kilka o samym occie

Ocet jabłkowy przede wszystkim jest świetną przyprawą, nadaje potrawom przyjemny smak, może być dodawany do sosów, marynat, zalew, sałatek, dań mięsnych czy ryb. Oprócz walorów smakowych, ocet posiada również wiele właściwości zdrowotnych i to właśnie na tym głównie chciałabym się dziś skupić.
Ocet jabłkowy jest źródłem witamin i minerałów, zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P, potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, bioflawonidy, pektyny i kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.
Produkt ten wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości detoksykujące, wpływa na poprawę stanu zdrowia u osób borykających się z problemami alergicznymi i innymi chorobami, oraz wspomaga odchudzanie dzięki temu że przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia trawienie. 
Wypijany przed śniadaniem zwiększa produkcję kwasów żołądkowych i to dzięki temu żywność dostarczona do żołądka lepiej się trawi, szczególnie produkty białkowe. Przy okazji chciałam zwrócić uwagę na to jak ważne jest odpowiednie zakwaszenie żołądka i jaki wpływ ma na pracę całego organizmu. Normalnie pH kwasu solnego w żołądku powinno mieścić się w granicach 1,5-2,5, gdy rośnie, wówczas układ trawienny źle trawi białka i ma problem z wchłanianiem minerałów, co może być przyczyną wielu chorób np. anemii, różnych alergii itp. Kwas solny ma również za zadanie zwalczać różnego rodzaju bakterie i zanieczyszczenia, które dostają się do żołądka wraz z żywnością, dlatego jego rola jest bardzo ważna i warto dopilnować by żołądek był odpowiednio zakwaszony m.in. poprzez picie na czczo wody z octem jabłkowym, lub soku z cytryny. Na koniec chciałam zaznaczyć że zakwaszony żołądek to nie jest to samo co zakwaszony organizm, żołądek musi być odpowiednio zakwaszony, a organizm nie może być zakwaszony! Piszę o tym, bo wcześniej sama nie zdawałam sobie z tego sprawy, a to jest bardzo ważne. 
A wracając do octu, oczywiście jak przy wszystkich tego typu specyfikach trzeba być ostrożnym, bo jeśli ktoś ma wrzody żołądka, cierpi na nadkwasotę lub ma wyeliminować z diety produkty kwaśne, to nie powinien sięgać po ten ocet, w takich sytuacjach decyzję najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. 
Jeśli nie macie żadnych przeciwwskazań, to jak najbardziej polecam stosować ten produkt nie tylko osobom odchudzającym się, ale wszystkim dla poprawy zdrowia :). 


Znacie ocet jabłkowy? Pijecie go?


17 komentarzy:

  1. Mi on nie może przejść przez gardło, ale płukanka z octu jabłkowego do włosów- jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama bym się nie pokusiła o zrobienie :D. Odchudzać się nie odchudzam, ale kwaśne rzeczy lubię i może kupię sobie i spróbuję pić :). Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może na dobre mi wyjdzie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale masz fajny, z certyfikatem, musze sobie zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja taki ocet jabłkowy do surówek daję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałyśmy jeszcze o tym produkcie :) Na pewno wypróbujemy :* Zapraszamy do siebie http://agssymi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam okazji go spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o tym sposobie, ale nie testowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie piłam a w swojej spiżarce mam ocet jabłkowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja octu jabłkowego uzywam do sałatki ale może czas inaczej tez go zastosowac

    OdpowiedzUsuń
  10. ja używam do płukania włosów ;-) połysk super!

    OdpowiedzUsuń
  11. koleżanka niedawno mi o nim wspomniała, ale ja oczywiście o nim zapomniałam. muszę kupić, tylko nie wiem do końca gdzie i jaki. wolę iść poszukać gdzieś na miejscu. aż jutro poszukam, chyba że zapomnę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. próbowałam kiedyś pić ocet jabłkowy rozcieńczony z wodą, ale straaasznie mi nie smakował:P

    OdpowiedzUsuń
  13. jakoś na samo słowo: "ocet" dostaje gęsiej skórki

    OdpowiedzUsuń
  14. Stosuję go jako przyprawę, ale o tym, że wspomaga odchudzanie tez już czytałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ocet jabłkowy ma kilka zastosowań, ale jeszcze nie miałam okazji używać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie próbowałam .Ale będę musiała się skusić .

    OdpowiedzUsuń
  17. Na ocet jabłkowy nie reagujemy zbyt dobrze ale chętnie pijemy wodę z cytryną :D

    OdpowiedzUsuń