niedziela, 14 sierpnia 2016

Z ogórków woda zdrowia Ci doda!


Właśnie mamy sezon ogórkowy, pewnie wiele z Was robi różne przetwory na zimę, w tym moje ulubione ogórki kiszone. 
Historia tych smacznych ogórków, sięga aż 2.400 roku p.n.e. i zapoczątkowali ją mieszkańcy Mezopotamii, w późniejszych czasach również doceniano ich walory smakowe jak również zdrowotne, na przykład już według Arystotelesa ogórki kiszone wykazywały wiele właściwości leczniczych, z kolei Juliusz Cezar karmił nimi swoich żołnierzy, by zapewnić im odpowiednią kondycję fizyczną i psychiczną. 
Obecnie kiszonki są produktem powszechnie znanym w Europie Centralnej i Wschodniej, nie wiem czy jest w Polsce dom, w którym nie jadłoby się ogórków kiszonych :). Jednak zajadając się samymi ogórkami, warto pamiętać również o wodzie z nich, bo ona (podobnie jak same ogórki) jest bogatym źródłem probiotyków i innych cennych składników, nie bez powodu zaleca się żeby pić ją na kaca ;).
O tym jak ważne dla naszego organizmu jest spożywanie probiotyków, wspominałam we wpisie o Grzybku Tybetańskim, w dużym stopniu od probiotyków właśnie zależy funkcjonowanie naszego organizmu i dobre zdrowie, niestety na skutek różnych czynników, na przykład niezdrowego odżywiania się, zażywania antybiotyków itp., tracimy znaczną część tej niezwykle korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej, co może powodować rozprzestrzenianie się flory niekorzystnej, obniżającej odporność organizmu i przyczyniającej się do powstawania różnych chorób.
Warto na bieżąco uzupełniać probiotyki, poprzez spożywanie ich naturalnych źródeł jakimi m.in. są kiszonki i sama woda z nich. Oprócz probiotyków, kiszonki zawierają wiele witamin i składników mineralnych, np. witaminy C, B, A, E, K oraz potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, czy siarkę. Soki z kiszonek przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, regulują ciśnienie krwi, łagodzą bóle migrenowe, są dobre na odchudzanie, regularne picie wody z ogórków wspomaga przetwarzanie białek, tłuszczów i węglowodanów, wzmaga produkcję soków żołądkowych, poprawia trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit. Podobno izotiocyjaniny wytwarzane podczas procesu fermentacji mogą chronić przed chorobą nowotworową. Oprócz tego woda z ogórków kiszonych oczyszcza organizm z toksyn, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, co powoduje likwidację obrzęków i zastoju płynów, a co za tym idzie wspomaga walkę z kilogramami.
Jak widać, woda z ogórków kiszonych to bardzo cenny napój i naturalne lekarstwo poprawiające kondycję całego organizmu, dlatego nie warto jej wylewać, lepiej pić choćby w niewielkich ilościach i wspomagać w ten sposób własne zdrowie :). 



Pijecie wodę z ogórków kiszonych?  A może znacie jakieś przepisy z jej użyciem? 


35 komentarzy:

  1. Od zawsze uwielbiałam ogórki kiszone mojej babci, szczególnie lubiłam wyjadać z nich czosnek, który dodawała, niebo a ziemia między tym, co można dostać w sklepach, a co zrobi się samemu (lub wyprowadzi z babcinej spiżarni, ale ciiii! ;)). Samej wody nie piłam, wolałam jednak właściwą zawartość słoika, ale właśnie moja babcia chwaliła sobie jej właściwości, ile to ona nie ma dobrych składników, przecież nic nie może się zmarnować! Nie przypominam, żeby cokolwiek z jej użycia robiła, po prostu nalewała w szklankę, dziadek potrafił na hejnał cały słoik łyknąć...

    Pozdrawiam, Ignis Sanat
    http://ignis-sanat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i babcia ma rację i dziadek też, ale o czosnku to jeszcze nie słyszałam :)

      Usuń
  2. Nie wiedziałam o takich właściwościach wody z ogórków 😊 nie pije jej bo nie lubie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda, warto się do tego zmusić ;)

      Usuń
  3. Próbowałam pić tą wodę, ale bez skutecznie, mi nie wchodzi:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zamiast tego jedz ogórki kiszone, kapustę kiszoną i pij kefiry, to też zawiera wiele naturalnych probiotyków :)

      Usuń
  4. oj nie piję wody z pod ogórków ale znam osoby które przechylają słój do dna :D
    ja kocham ogórki małosolne,po prostu jadłabym kilogramami :)
    co do wody,nie wiedziałam że jest zdrowa.myślałam że skoro bardzo słona to raczej nie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze zakwaszona jest mocna kwaśna nawet ;)

      Usuń
  5. Ja sobie lubię ją popijać ze słoika, ale nie wykorzystuje jej w żadnych przepisach. Po prostu podpijam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ją dodawałam do słono-kwaśnych koktajli z dodatkiem kefiru/jogurtu, szczypiorku, koperku, pietruszki i innej zieleniny. Smakuje trochę jak chłodnik i warto polubić ten smak, bo to prawdziwa bomba witaminowa :).

      Usuń
  6. Piję tą wodę , moim zdaniem jest bardzo smaczna i zdrowa,ale nie miałam pojęcia,że aż tak :) Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz! :) Warto mieć pojęcie o takich rzeczach, warto czytać, oglądać róże wykłady dotyczące zdrowia i zdrowego odżywiania, bo zdrowie łatwo stracić ;)

      Usuń
  7. Czasami piję, gdy akurat mam na nią ochotę, ale przede wszystkim wylewam ją...
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że ją wylewasz, ale jeśli pijesz gdy masz ochotę to i tak dobrze, bo to oznacza że słuchasz potrzeb własnego organizmu, on sam doskonale wie czego mu potrzeba :)

      Usuń
  8. Ja niestety nie przepadam za tym smakiem :)

    www.turqusowa.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie słyszałam jeszcze o takim pomyśle , może w przyszłości spróbuję :)
    Zapraszam do mnie :
    http://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, spróbować nie zaszkodzi :)

      Usuń
  10. Ogórkami się zajadam, ale wody nigdy nie próbowałam pić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki też są bardzo zdrowe, woda jednak jest takim zdrowym dodatkiem, wylewając ją to tak jakbyśmy wyrzucali do kosza witaminy, probiotyki i inne substancje odżywcze, które w aptece do najtańszych nie należą. Warto to przekalkulować ;)

      Usuń
  11. Naprawdę przyda mi się ta historia ogórków :) ogólnie to fajny post. Przy okazji zapraszam na mojego bloga: byqlaudia.blogspot.com

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Historia ogórków jest ciekawa i zamierzam zdobyć większą wiedzę w tym zakresie :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Również dolewałam ją do ogórkowej :)

      Usuń
  13. Zawsze lubiłyśmy kiszone ogórki ale niestety nie możemy teraz ich jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  14. nie piję takiej wody, aktualnie piję inną...

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaprawiam ogórki kiszone i lubię je jeść aczkolwiek tej wody nie piję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, warto się przełamać, ale same ogórki też są ok, poza tym kapusta kiszona i inne kiszonki :)

      Usuń
  16. Ogólnie ogórki tak, z wodą z ogórków gorzej, ale jakbym musiała to pewnie nawet bym nie protestowała :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie piłam wody z ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wody nie piję, ale wiem, że jest bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń