czwartek, 20 października 2016

Orzechowe przepisy

Jednymi z moich ulubionych jesiennych darów natury są orzechy włoskie, które są świetnym dodatkiem do różnych potraw i deserów, idealnie nadają się do owsianki czy musli, lub jako samodzielna przekąska.
Orzechy włoskie, mimo iż są dość kaloryczne ze względu na dużą zawartość tłuszczu, to jednak posiadają wiele zalet, są bardzo dobrym źródłem witaminy E,  a także witamin z grupy B (tiaminy, niacyny). Zawierają sporo białka i składników mineralnych, co jest ważne szczególnie dla wegetarian.
Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach to zdrowe tłuszcze nienasycone, potrzebne do normalnego wzrostu i rozwoju tkanki, dlatego lepiej zrezygnować z innych przekąsek zawierających puste kalorie, niż z orzechów posiadających tak wiele składników odżywczych.
Kilka orzechów zjedzonych w ciągu dnia może pokryć zapotrzebowanie na kwasy omega-3, spożywanie ich regularnie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo i wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych, dlatego o orzechach powinny pamiętać osoby z chorobami serca.
Orzechy włoskie są także znane z korzystnego wpływu na pracę mózgu, nawet swoim wyglądem przypominają mózg. Rzeczywiście ze względu na zawartość wielu odżywczych substancji, w tym fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego, są zalecane do chrupania uczniom i osobom pracującym umysłowo.

Ponieważ orzechy włoskie są takie zdrowe i pożywne, postanowiłam w dzisiejszym wpisie podać kilka przepisów na potrawy z ich dodatkiem. Zapraszam do czytania i korzystania z przepisów :)




Omlet z orzechami 

- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 5 orzechów włoskich
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- kolendra, sól, pieprz do smaku

Orzechy drobno posiekać i zmiksować z jajkami i mąką, dodać wyciśnięty czosnek, pietruszkę i przyprawy.
Omlety smażyć na patelni z obu stron.


Pasta serowa z orzechami

- 15 dag sera rokpol
- 10 dag sera białego
- 3 łyżki śmietany
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- pęczek koperku
- 6 suszonych pomidorów
- sól, pieprz

Sery zagnieść ze śmietaną na jednolitą masę. Koperek posiekać i dodać do masy, razem z orzechami i drobno pokrojonymi pomidorami. Przyprawić.


Krokiety orzechowe

- 1/2 ugotowanych ziemniaków
- 10 dag mielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- czubata łyżka bułki tartej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania

Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę i wyrobić ciasto z pozostałymi składnikami.
Formować krokiecie i panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sałatkami i surówkami.



Jajka z orzechowym farszem

- 6 jajek
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sos tatarski 

Jajka ugotować, obrać i przekroić wzdłuż. Wybrać żółtka i przetrzeć przez sitko.
Orzechy zmiksować lub drobno posiekać i wymieszać z żółtkami, majonezem i musztardą. Doprawić.
Plastry boczku położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 5-10 min. Ostudzić i pokruszyć.
Jajka wypełnić farszem, posypać boczkiem i podawać z dodatkiem sosu tatarskiego.


Ciasto orzechowe bez mąki

- 5 jajek
- szklanka cukru (może być zdrowszy odpowiednik np. miód, albo ksylitol)
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka bułki tartej

Cukier utrzeć z żółtkami, po uzyskaniu gładkiej masy dodać orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać i dodać ubitą na sztywno pianę z białek. 
Przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasto można polać roztopioną czekoladą, lub przełożyć kremem albo powidłami.


Wermiszel z rodzynkami i orzechami

- 25 dag makaronu
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru (może być zdrowszy odpowiednik)
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów
- kawałek wanilii lub cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny
- tłuszcz i bułka tarta

Makaron ugotować al dente. Ubić pianę z białek, wsypać cukier i jeszcze chwilę ubijać. 
Do osobnego naczynia wlać żółtka, rozkłócić, dodać skórkę z cytryny, cukier waniliowy lub startą wanilię, namoczone i osączone rodzynki, posiekane orzechy i na koniec pianę z białek. 
Wszystko delikatnie wymieszać z makaronem i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 
Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 minut. Można podawać z dodatkiem bitej śmietany.



Krem z cukinii z dodatkiem orzechów

- 1 cukinia
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 5 pieczarek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła 

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie trzeba obierać ze skórki).
Pora pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć z masłem. Dodać cukinię i doprawić.
Wlać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości. 
Następnie zblendować i dodać wyciśnięty czosnek. 
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Przelać zupę do miseczek i podawać z dodatkiem pieczarek i orzechów.


Sałatka winogronowo-orzechowa 

- 5 łyżek posiekanych orzechów
- 2 bulwy fenkułu (koper włoski)
- główka sałaty
- 20 dag winogron
- 20 dag wędzonego boczku
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżeczek oliwy
- sól, pieprz, cukier

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Fenkuły umyć i pokroić w słupki. Sałatę rozdrobnić. 
Musztardę utrzeć z octem i oliwą, doprawić. Składniki sałatki wymieszać z sosem i udekorować rulonikami boczku.


Placek jabłkowo-orzechowy 

- 6 jabłek
- 1 szklanka cukru (może być zdrowszy odpowiednik)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka posiekanych orzechów
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki oleju

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Jajka zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać masę.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wysokich brzegach i piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni C.



Sałatka miłości

- 1 średni seler
- 1 jabłko
- 20 dag łuskanych orzechów
- szklanka śmietany
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- sok z cytryny 

Orzechy posiekać, seler oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniał. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i połączyć z selerem. Dodać orzechy i wymieszać.
Śmietanę połączyć z majonezem i przyprawić solą. Polać sałatkę sosem i wymieszać. Udekorować orzechami.


Sałatka ryżowo-owocowa 

- 1.5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- 15 dag śmietany kremówki
- cukier waniliowy 
- po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
- 6 mandarynek
- 10 dag daktyli
- jabłko
- sok z cytryny
- kieliszek koniaku
- 2 łyżki konfitury (może być wiśniowa)

Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy, wymieszać je z ryżem i skropić koniakiem. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Daktyle pokroić w paseczki. Mandarynki podzielić na części. 
Owoce wstawić na godzinę do lodówki. Następnie połączyć z ryżem i podawać ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym, udekorować konfiturą. 


Surówka z marchewki i orzechów

- 3 średnie marchewki
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki śmietany 
- łyżka miodu

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z orzechami, miodem i śmietaną.



Sos serowy z orzechami

- 15 dag sera rokpol
- 1 jogurt naturalny
- 10 orzechów włoskich
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- sól, pieprz, cukier

Ser rozetrzeć z jogurtem, wymieszać z przyprawami, orzechami i szczypiorkiem. Podawać do sałatek, krakersów i tostów.


Sałatka z orzechami i kozim serem

- 2 garści szpinaku
- 1 ugotowany burak
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- opakowanie twarogowego sera koziego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- łyżka octu balsamicznego 

Burak obrać i pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem i pozostałymi składnikami.
Z oliwy, miodu i octu zrobić sos i polać nim sałatkę. 


Kurczak z orzechami

- 20 dag usmażonej/uduszonej piersi z kurczaka 
- 2 średnie pory
- 5 dag posiekanych orzechów
- 5 dag rodzynek
- 3 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie krążki. Rodzynki namoczyć godzinę w przegotowanej wodzie i odcedzić. Połączyć wszystkie składniki, polać sosem majonezowo-cytrynowym doprawionym solą i pieprzem, wymieszać.



Surówka z kapusty z dodatkiem orzechów

- 1/4 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 10 orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- majeranek, sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować, dodać starte na tarce o grubych oczkach, marchew, seler i pietruszkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć, następnie dodać do surówki.
Orzechy posiekać. Jabłko pokroić w słupki. Wymieszać wszystkie składniki.
Z majonezu, jogurtu i przypraw zrobić sos i połączyć z surówką.


Ciasteczka musli

- 130 g miękkiego masła
- 90 g brązowego cukru lub innego, zdrowszego odpowiednika
- łyżka miodu
- 120 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 120 g płatków owsianych
- łyżka mleka
- 60 g drobno pokrojonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g poszatkowanych orzechów

Masło, cukier i miód roztopić w rondelku. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, sól, płatki owsiane, bakalie i wszystko wymieszać. Dodać roztopione składniki i łyżkę mleka, krótko mieszać łyżką. 
Z ciasta formować kulki i wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 20 minut. 


Sałatka z twarogiem i orzechami

- główka sałaty rzymskiej
- pomidor
- 4 pomidory suszone
- po łyżce pestek słonecznika i posiekanych orzechów włoskich
- 70 g twarogu
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny

Pomidora pokroić w plasterki, a suszone pomidory drobno poszatkować. Liście sałaty porwać na kawałki, wymieszać z pomidorami i orzechami. Polać oliwą i sokiem z cytryny, posypać pokruszonym twarogiem i listkami bazylii.



Zupa orzechowa 

- 1 litr wywaru z warzyw
- 1/2 szklanki śmietany
- 20 dag posiekanych orzechów
- 2 żółtka
- sól, pieprz, cukier

Śmietanę utrzeć z żółtkami i przyprawami. Zagotować wywar z posiekanymi orzechami. Na wrzątek stopniowo wlewać (mieszając) przygotowaną śmietanę (nie gotować). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Masło orzechowe

- 500 g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki naturalnego oleju (może być kokosowy)
- szczypta soli
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżka miodu lub inny zdrowy zamiennik cukru 

Orzechy zblendować na gładką masę i stopniowo dodawać pozostałe składniki, przełożyć do słoiczka i smarować pieczywo lub dodawać do przekąsek i deserów według uznania.



Smacznego! 




Lubicie orzechy włoskie? :)



24 komentarze:

  1. Uwielbiamy ocherzy, na szczęście mamy ich pod dostatkiem, dwa duże drzewa :) niedawno dopiero skończyłam je zbierać. Z pewnością niedługo skorzystam z któregoś przepisu.
    Buziaki Kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechy w każdej postaci, szczególnie teraz w okresie ciąży :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło orzechowe chętnie bym przygotowała, ale inne przepisy też mnie ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pomysłów, a ja zawsze samodzielnie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za orzechami włoskimi, ale niektóre przepisy mnie zaintrygowały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam dużo orzechów, z pewnością któryś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne przepisy, lubię orzechy, ciasta z orzechami i ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ileż ciekawych przepisów, mi potrawy z orzechami kojarzą sie z dobrym gustem wykwintnością

    OdpowiedzUsuń
  9. Orzechy wręcz uwielbiam :D Chętnie wypróbuję niektóre przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze to najbardziej lubię orzechy w wersji solo.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto orzechowe bez mąki brzmi bardzo ciekawie. Uwielbiam orzechy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię orzechy ale właśnie tą porą kiedy jeszzcze są takie mokre, wtedy są najsmaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbuję je na pewno :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/odzywcze-oleo-kremy-od-lbiotica-czy.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa orzechowa, omlet z orzechem - nigdy bym nie wpadła, że takie rzeczy można ze sobą łączyć ;)

    Zapraszam!
    >> VANILLIA96.BLOGSPOT.COM <<

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadam orzechy solo, traktuje je wtedy jak przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. My mogłybyśmy cały dzień przesiedzieć i łupać orzechy włoskie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Orzeszki na święta! Pysznoooooooości! Z dobrą masą orzechową! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe propozycje :D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam:*

    OdpowiedzUsuń
  19. Orzechów włoskich niestety nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze jadłam orzechy w formie orzecha :D Ale czas na eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety mam uczulenie na orzechy... szkoda... ale chętnie polecę posta przyjaciołom :)

    Pozdrawiam!
    porysownik.blogspot.com KLIK
    zakacik-bloggerki.blogspot.com KLIK

    OdpowiedzUsuń