wtorek, 22 listopada 2016

Wydawnictwo RM - "Polska Kuchnia Bezglutenowa" Agata Lewandowska

Pewnie każdy z Was już słyszał o glutenie i alergiach pokarmowych z nim związanych, w każdym sklepie ze zdrową żywnością, oprócz produktów pozbawionych laktozy, muszą się pojawić produkty bezglutenowe, które teoretycznie powinny spożywać tylko osoby z celiakią, alergią czy nadwrażliwością na gluten, ale czy aby na pewno?

Odkąd zaczęłam się interesować tematyką zdrowego odżywiania, obejrzałam sporo różnych wykładów, przeczytałam trochę książek związanych z tym tematem i okazuje się, że wiele osób "siedzących w temacie" ostrzega przed glutenem również zdrowe osoby. Mimo iż od razu nasuwa się myśl, że to kolejna moda, wymyślona przez producentów żywności, którzy chcą sprzedać swój towar, to jednak jest to "moda" bardzo korzystna dla naszego zdrowia i warto się bardziej zainteresować tym tematem.
Gluten to inaczej białka roślinne zawarte w niektórych zbożach, ich zadaniem jest ochrona ziarna, tak by przedostało się do gleby. W naszym organizmie niestety gluten może wywoływać reakcje alergiczne, jak również dewastować nam układ pokarmowy, uszkadza kosmki jelita cienkiego i prowadzi do zmniejszenia produkcji enzymów trawiennych. Na skutek tego dochodzi do nieprawidłowego trawienia i wchłaniania substancji w pokarmie, co z kolei może prowadzić do niedoborów, gluten może też doprowadzić do tzw. "Zespołu nieszczelnego jelita".

W czasie swojej diety prawie całkowicie zrezygnowałam z jedzenia pieczywa i produktów mącznych, co prawda nie mam żadnych alergii na gluten, ale tak wyszło że chleb, który wcześniej zjadałam w ogromnych ilościach, przestał mi smakować. A skoro już dowiedziałam się tyle o szkodliwości glutenu, to jestem zadowolona, że udało mi się wprowadzić taką dietę, być może wyjdzie mi to korzystnie na zdrowie :).
W związku z moją dietą, chętnie przeglądam nowe przepisy kulinarne, które mogą mnie zainspirować do tworzenia ciekawych dań dla siebie i rodziny. Jedną z interesujących książek kulinarnych związanych z dietą bezglutenową, jest książka "Polska Kuchnia Bezglutenowa" autorstwa Agaty Lewandowskiej, którą dziś Wam zaprezentuję :).











Informacje szczegółowe:

Tytuł: "Polska Kuchnia Bezglutenowa"
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: RM
Oprawa: miękka
Format: 165x235
Ilość stron: 160
Rok wydania: 2016


Autorka książki to dyplomowany dietetyk, będąca absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SSGW. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej "Dietosfera". Jej pasją jest zdrowy styl życia, od lat interesuje się wpływem codziennej diety na zdrowie.
W swojej książce, pani Agata udowodniła, że kuchnia bezglutenowa wcale nie musi być nudna i droga. Przepisy w niej zawarte są bardzo różnorodne, proste do przygotowania, zdrowe i na każdą kieszeń.
Jest to świetna publikacja dla osób z alergiami pokarmowymi, jak również dla tych, którzy dobrowolnie pragną zmienić swój styl życia i chcą wyeliminować z diety gluten.

Po otwarciu książki, w pierwszej kolejności przechodzimy do wstępu, gdzie autorka bardzo szczegółowo opisuje wszystkie praktyczne informacje związane z glutenem i dietą bezglutenową. Znajdziemy tu informacje o produktach glutenowych i bezglutenowych, dowiemy się kiedy rezygnacja z glutenu jest koniecznością, oraz jak zapobiegać niedoborom pokarmowym przy rezygnacji z glutenu. W książce znajdziemy też przydatne informacje na temat organizacji pracy w kuchni, zmianie stylu życia na diecie bezglutenowej i o codziennym gotowaniu przy wspominanej diecie. Można powiedzieć, że tutaj autorka pomaga osobom, które przechodzą na dietę bezglutenową, poukładać i zorganizować sobie życie od strony kuchni :).

Następnie przechodzimy do przepisów, książka podzielona jest na 5 działów: przepisy na śniadanie i kolację, na obiad, przekąski, sałatki na lekki lunch lub na kolację, desery i wypieki. W każdym z tych działów, a szczególnie tych dotyczących obiadów, śniadań i kolacji, znajdziemy mnóstwo świetnych przepisów na smaczne dania, a przy każdym z nich podana jest dodatkowo ilość porcji.
Przepisy są proste, napisane krótko i zwięźle, czyli tak jak lubię :). Czcionka jest czytelna i wyraźna, składniki i przepis różnią się czcionką i kolorami, dodatkowo w książce zawarte są wskazówki, które zostały umieszczone w ramce. Taki układ sprawia, że przepisy przyjemnie się czyta, książka jest starannie opracowana i ogólnie miła dla oka.

Książka jest świetną propozycją dla każdego kto lubi gotować, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko, gdyż przepisy w niej zawarte są bardzo ciekawe i uniwersalne, mogą być wykorzystane nawet przez osoby spożywające gluten. Wskazówki umieszczone przy niektórych przepisach są niezwykle przydatne, osoby pragnące rozwijać swoje umiejętności kulinarne mogą tutaj dowiedzieć się różnych ciekawostek i poszerzyć swoją wiedzę.
Książkę "Polska Kuchnia Bezglutenowa" jak najbardziej polecam, możecie ją kupić na stronie Wydawnictwa RM w cenie 24.90 zł >>KLIK<<.








Facebook



23 komentarze:

  1. U nas wszyscy mogą jeść gluten, ale książka fajna dla tych co nie mogą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla osób zainteresowanych, fajna pozycja :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w rodzinie osobę, która musiała przejść na dietę bezglutenową. Powiem Wam, że katorga :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukam dobrej książki kucharskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dużo osób w tych czasach nie toleruje glutenu więc fajny pomysł :)
    Gingerheadlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. There's always a lot to learn and this book sounds great! :)
    Have a good day dear....
    ♥ ♥ ♥ ♥ That's Amore Blog

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesting!
    http://angolodellamisantropia.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie byłam na diecie bezglutenowej ale książka jak najbardziej ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi gluten na szczęście nie przeszkadza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nice inspiration!

    www.busyandfab.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię tego typu książki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ech, już mam tyle książek kucharskich, że to raczej nie dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, że teraz wychodzą takie skarbnice wiedzy :) Bo kiedy 6 lat temu my dowiedziałyśmy się o naszej nietolerancji na gluten nie miałyśmy zbyt dużo informacji o tym :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja mama także ma tą książke kucharską :)

    https://roksanafashionist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobra książka dla osób, które nie tolerują glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. lubię książki kucharskie ta będzie dobr zwłaszcza dla osób z celiaklią

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja niestety nie przyjmuję glutenu od dawna, jakoś zwykle sobie radziłam, ale bardzo bym chciałą sięgnąć po tę książkę :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  18. I think that book is very interesting, dear. And I love the way you took the pictures:)

    www.saycintya.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, this book seems very complete! Thanks for sharing your recommendation :)

    Kisses,
    Le Style et Moi
    http://lestyleetmoi.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  20. Amei! Delicia =D
    Obrigada pela visita!!
    Ótimo dia pra você! Até mais. Beijos ;*

    http://suenefernandes.blogspot.com.br/

    OdpowiedzUsuń