wtorek, 18 kwietnia 2017

Wydawnictwo Muza - "Przepisy na szczęście. Qmam kasze 2" Maia Sobczak

Czy jedzenie może uszczęśliwiać? Okazuje się, że jak najbardziej i w swojej najnowszej książce próbuje to udowodnić Maia Sobczak, autorka bestsellera "Qmam kasze. Powrót do korzeni".
Jej nowa publikacja "Przepisy na szczęście" jest uzupełnieniem poprzedniej części i kulinarną podróżą po świecie, gdzie Maia odkrywa przed nami nowe smaki, zwraca uwagę na odpowiednią dietę, uczy tworzyć własne kompozycje i inspiruje kuchnią, która ma nas prowadzić do szczęścia :).












Opis szczegółowy:

Tytuł: "Przepisy na szczęście. Qmam kasze 2"
Autor: Maia Sobczak
Wydawnictwo: Muza
Oprawa: miękka
Format: 16.8 x 22.0 cm
Liczba stron: 240
Data wydania: 15.02.2017 r
Cena: 39.90 zł, w księgarni Wydawnictwa Muza dostępna jest w cenie 25.94 zł >>KLIK<<


Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że książka "Przepisy na szczęście" jest zwykłą książką kulinarną jakich wiele, jednak już po otwarciu pierwszych stron, to wrażenie zaczyna się zmieniać, a czytelnik przenosi się w inny świat, w świat podróży, ciekawych smaków i pozytywnej filozofii życia.
Autorka, Maia Sobczak, jest psychologiem i terapeutą leczącym dietą. Zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Prowadzi wykłady, warsztaty, a swoją pasją dzieli się nie tylko w książkach, ale także na blogu qmamkasze.pl. Prywatnie jest wegetarianką i miłośniczką życia zgodnego z naturą.
W swojej najnowszej publikacji dzieli się ponad 70 przepisami na lekkie, zdrowe, bogate smakowo potrawy, które jak brzmi sam tytuł, mają nam dać szczęście.

W pierwszej kolejności autorka opisuje swoje wspomnienia z egzotycznych podróży, ale także powraca wspomnieniami do smaków z dzieciństwa, opisuje momenty gdy spędzała czas u babci i związane z tym doznania np. placki na śniadanie i zapach świeżo zmielonej kawy.
Same przepisy podzielone są według żywiołów i związaną z nimi obróbką termiczną, która ma za zadanie zmienić termikę i wzmocnić lub zrównoważyć jeden z żywiołów w naszym ciele.
Przepisy opatrzone są efektownymi zdjęciami, niejednokrotnie pochodzącymi z podróży autorki. Napisane są w sposób prosty i przejrzysty, nie są to dania jakoś bardzo wyszukane i skomplikowane, składają się zarówno z rodzimych, jak i egzotycznych składników, które jednak w dzisiejszych czasach bez problemu dostaniemy w supermarketach, czy sklepach ze zdrową żywnością.
W tej książce Maia skupiła się głównie na przepisach na bazie ryżu, komosy ryżowej, nasion chia, mąki orkiszowej, znajdziemy tu także przepisy na dania z warzyw, owoców i kiszonek.
Przy każdym przepisie dodatkowo zawarta jest ilość porcji i czas wykonania, a gdzieniegdzie dodana jest tabelka z poradami od autorki, dotyczącymi danej potrawy

Publikacja "Przepisy na szczęście" powinna przypaść do gustu osobom, które lubią jeść, gotować, poszukiwać nowych smaków, ale także dbają o zdrowe odżywianie. Z pewnością spodoba się także miłośnikom podróży, bo to druga bardzo istotna część tej książki, to połączenie gotowania z podróżami, gdzie autorka zaraża swoim sposobem patrzenia na jedzenie i świat, swoją pozytywną filozofią życia.
Kolejną grupą osób, do których powinna trafić ta publikacja, są oczywiście wegetarianie, ponieważ Maia jako wegetarianka, takie właśnie potrawy prezentuje w książce. Akurat pod tym względem książka do mnie nie trafia, bo jak wiecie, aktualnie jestem zwolenniczką diety wysokotłuszczowej, bogatej w dania mięsne i na chwilę obecną uważam, że to jest najlepszy model żywienia, ale mimo tego, z przepisów zawartych w książce chętnie będę korzystać, uzupełniając nimi swoją kuchnię, wzbogacając ją o nowe potrawy. Większość z tych przepisów to dla mnie nowość, dlatego będzie to fajne urozmaicenie codziennych dań.
Jeśli lubicie gotować i poszukiwać nowych, ciekawych przepisów, to jak najbardziej warto zajrzeć do tej książki, myślę, że każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie :).





Facebook


24 komentarze:

  1. Coś dla mnie :) kuchnia, gotowanie to jedna z moich kilku pasji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze się przyjrzeć tej książce :) Jeśli przepisy sa uzupełnione jakimiś opowieściami to ksiażka na pewno jest ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna recenzja, chętnie bliżej zapoznałabym się z tą książką
    jest bardzo ciekawa i porusza mój ulubiony temat- jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks a lot :D

    I really love this kind of cooking books :D

    NEW COOKING POST | Turkey steaks with DARK BEER sauce.
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesting book ** Looks very promising

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesująco wygląda:)
    https://devildisorders.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie jest wydana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesting post! Happy Easter! 🐇🐣🐇🐣🐇🐣🐇🐣

    OdpowiedzUsuń
  9. un libro muy interesante sobre gastronomia

    OdpowiedzUsuń
  10. Wydaje mi się, że ta książka mogłaby zmotywować mnie do częstszego przygotowywania zdrowych potraw, bo nigdy nie mam pomysłu co dobrego i zdrowego przyrządzać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym skorzystała z przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny cytat i całkowicie się z nim zgadzam, a książka mnie zainteresowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny format książki, że to nie jest taka zwykła książka z przepisami, a jednak coś bardziej z duszą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. sounds cool! :)

    xoxo, rae
    http://www.raellarina.net

    OdpowiedzUsuń